Vijenac 691 - 962

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bednja

U Bednji je 9. kolovoza predstavljen zbornik-monografija Župe Bednja: Bednja – mjesto i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije. Predstavili su ga autorica Ivana Peškan iz Uprave za zaštitu kulturne baštine konzervatorskog odjela u Varaždinu Ministarstva kulture i medija RH, autor Ivan Mravlinčić, viši kustos Muzeja Dvora Trakošćan, urednik i autor Anđelko Košćak, svećenik Varaždinske biskupije i rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te autor likovno-grafičkog oblikovanja i karata Ivan Rožmarić. Inicijator i najzaslužniji za izlaženje zbornika je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Neven Blažon. Zbornik donosi radove o povijesti bednjanske Župe i trakošćanskog vlastelinstva te povijesno-umjetnički prikaz sakralne baštine na području Župe Bednja.


Izd. Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Bednja i OMH u Bednji, 2020.

Objavljen je u izdanju Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Bednja i u suizdanju Ogranka MH u Bednji. Raskošno opremljen, na 432 stranice velikog formata sa 600 fotografija te brojnim kartama donosi opsežnu bednjansku povijest. U ime domaćina obratili su se okupljenima prigodnim riječima bednjanski župnik vlč. Neven Blažon, načelnik općine Bednja Damir Poljak, predsjednik OMH u Bednji Adam Pintarić (ujedno ravnatelj Dvora Trakošćan), počasni župljanin Bednje Ivan Jarnjak i dr. U bednjanskoj crkvi s tim je povodom služena sveta misa zahvalnica, koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš zajedno s varaždinskim biskupom u miru Josipom Mrzljakom, uz asistenciju svih živućih svećenika koje je crkvi dala bednjanska župa. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD-ovi iz općine Bednja: Cvetlinski zvon iz Cvetlina, Josip Jedvaj iz Vrbna i KUD Josip Genc iz Bednje, koji je izveo neformalnu bednjansku himnu, na izvornom bednjanskom govoru No Verškevemu briegu autora Josipa Genca. (Mladen Genc)

Boka kotorska

OMH u Boki kotorskoj u povodu završetka školske godine 2019/20. učenicima Hrvatske nastave u Tivtu i Kotoru darovao je knjige u izdanju MH iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti. Svi su učenici dobili i knjigu putopisa Tomislava Grgurevića Prošlost živi život (OMH u Boki kotorskoj, 2019). Knjižnici Glazbene škole u Tivtu Ogranak je poklonio knjige iz Glazbene knjižnice MH. Nakon darivanja knjiga Ogranak je 1. srpnja predstavio četvrti broj Bokeškog ljetopisa, koji je objavio u suizdanju s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore. Ljetopis sadrži radove s međunarodnoga znanstvenog skupa Isprepleteni identiteti: Kotor i Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi, održana u Kotoru 2017. Radove jedanaestoro autora iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore predstavile su Marija Mihaliček, predsjednica OMH u Boki kotorskoj i Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica. U zborniku su zastupljeni autori Nenad Vekarić, Zdenka Janeković Romer, Katarina Mitović, Jovan J. Martinović, Željko Brguljan, Savo Marković, Anita Mažibradić, Elvira Sorić, Leonid Kampe, Kristina Puljizović i Marija Mihaliček. Svi prilozi tematiziraju povijesne, socijalne i kulturne osobitosti Kotora i Boke kotorske te društvene i kulturne dodire s Dubrovnikom od srednjovjekovlja do 20. stoljeća i novim saznanjima pridonose valorizaciji i afirmaciji povijesnog i kulturnog nasljeđa. Ljetopis je posvećen Nenadu Vekariću (1955–2018), inicijatoru skupa. Predstavljanju su uz kulturne djelatnike prisustvovali generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, Tripo Schubert, jedan od osnivača Bokeškog ljetopisa, i biskup u miru Ilija Janjić. Bokeški ljetopis tiskan je sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. (Marija Mihaliček)

Grude

Ispred zvonika sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi u okviru Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići 18. srpnja održano je u suorganizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i OMH u Grudama predstavljanje monografije Gorica od drevne Imote. Monografiju su predstavili fra Robert Jolić i fra Ante Marić, a cijeli program vodio je Marko Čuljak. U glazbenom dijelu nastupili su pjevači gange, bećarca i svirači dipala te Sinovi Hercegovine. Sama proslava jednog od zaštitnika župe protekla je u svečarskom ozračju. Misno slavlje predvodio je fra Stipe Marković u koncelebraciji s fra Šimunom Orečom. (Mario Bušić)

Karlovac

Unatoč pandemijskim uvjetima rada ljeto u OMH u Karlovcu obilježeno je dvama važnim kulturnim događanjima. U Ilirskoj dvorani karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić 6. srpnja dodijeljena je Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca Zdravko Pucak. Dobitnica je Magdalena Mrčela iz Splita, za rukopis pod naslovom Kvadratna jednadžba. Tri su rukopisa pohvaljena: Grad ljubavi i drugi Tine Deželića, Dječak pred žetvu Josipa Čekolja te Nešto bolje od rata Mije Čagalj. Stručno povjerenstvo na čelu s Krešimirom Bagićem istaknulo je da je ove godine na Natječaj prispio zavidan broj rukopisa, što svjedoči već poznatoj činjenici da se u teškim i neizvjesnim vremenima ljudi okreću umjetničkom stvaralaštvu.


Draženka Polović, Magdalena Mrčela, Neda Omrčen
i Krešimir Bagić

Drugi događaj zbio se u istome tjednu – u Gradskoj vijećnici predstavljena je 9. srpnja i nova knjiga poznatoga karlovačkoga autora Radovana Radovinovića Karlovački gradonačelnici i njihovo doba 1918. – 1941.: pokušaj rekonstrukcije jednoga razdoblja. Predstavljanje je održano u okviru manifestacije Zvjezdano ljeto, jer je knjiga objavljena netom prije 441. rođendana Grada Karlovca, a u sunakladništvu OMH u Karlovcu i Grada. Djelo tematizira bogat politički i društveni karlovački život u međuratnom razdoblju, donosi niz spoznaja temeljenih na iscrpnim arhivskim istraživanjima, a njegovoj dokumentarističkoj vrijednosti dodatno pridonose i brojne autentične fotografije. (Marina Marinković)

Koprivnica

U organizaciji OMH u Koprivnici i Udruge Galovićev dom održana je 20. srpnja 15. manifestacija Galovićevo leto na etnoimanju obitelji Betlehem u Peterancu, rodnom selu hrvatskoga književnika Frana Galovića. Jedna je to od četiri godišnje manifestacije koje evociraju pjesnički Galovićev ciklus Pramalet – Leto – Jesen – Zima sadržan u njegovoj antologijskoj zbirci Z mojih bregov. Uz izložbu o Galovićevu životu i književnom opusu postavljena je i izložba slikara s motivima prirode Križevačkog likovnog kruga, a u programu pjesničkim interpretacijama nastupala su djeca Dječjeg vrtića iz Novog Virja, gimnazijalka Magdalena Mesarov, Krešo i Josip Blažek, Ivana Betlehem, predsjednica Udruge Osebunjek iz Vrbovca Katarina Zadrija, Edita Kutnjak-Zlatar i Katerina Šegrc iz Ludbrega, dok su u glazbenom programu nastupali duet Bemian i majstor cimbala Andrija Maronić. O kajkavštini književnika Miroslava Dolenca Dravskog i Frana Galovića govorila je Lidija Levačić-Mesarov, a pozdravnu riječ uputio je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner iz Ludbrega Stjepan Stjepić. (Dražen Ernečić)

Maribor

Kulturno društvo Matica hrvatska Maribor 19. lipnja održalo je promociju knjige Četiri svinje i bolestan muž autorice i potpredsjednice KDMH Gordane Štrković-Tomaško. Pripovijetke su nastale na temelju stvarnih događaja, a naslov knjige rezultat je jedne od autoričinih „liječničkih dogodovština“. Pisana je pod pseudonimom Ada Gortan Mokoš. Recezent Tomislav Milohanić rekao je da su zapisane uspomene Gordane Štrković-Tomaško najvećim dijelom rasprostranjene pitoresknom središnjom Istrom, ili Gornjom Bujštinom druge polovice prošlog stoljeća, „s rekvizitima i dogodovštinama iz svakodnevnog života i bogatim iskustvima liječničkog zvanja“. Događaj je vodila predsjednica KDMH Maribor Sandra Dudaš, a održan je u Botaničkom vrtu Sveučilišta u Mariboru. Predstavljanju su prisustvovali časni konzul RH u Mariboru Šime Ivanjko, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, članovi KDMH Maribor i ostali gosti. (Sandra Dudaš)

Podstrana

Zbog pandemije koronavirusa odgođena je većina događanja na Podstranskom kulturnom ljetu, ali su uz poštivanje epidemioloških mjera u Čitovnici u Staroj Podstrani 5. kolovoza održani 24. pjesnički susreti Dobrojutro more, ove godine bez popratne zbirke stihova, pa će sljedeće godine u dvogodišnjaku biti tiskani stihova laureata i sudionika susreta za obje godine.



Darijo Radović, Drago Čondrić i Đuro Vidmarović

Zajedništvo riječi, slike i glazbe dalo je samoj priredbi posebnu dimenziju. U ime domaćina posjetitelje je pozdravio Darijo Radović, predsjednik Ogranka MH u Podstrani, koji ove godine obilježava 25 godina rada. Duško Aničić u ime LU Ante Kaštelančić predstavio je likovnu izložbu s motivima mora. Valja pohvaliti nastojanja matičara u Podstrani što su unatoč koroni organizirali prestižnu poetsku priredbu i time promiču hrvatsku riječ u teška vremena – kazao je predsjednik DHK Đuro Vidmarović, koji je plaketu Dobrojutro more uručio ovogodišnjem laureatu Dragi Čondriću, splitskom književniku koji je objavio deset zbirki duhovnog pjesništva za koje je dobio najvažnije hrvatske književne nagrade. O Čondrićevu pjesništvu, s dijalozima između neba i zemlje, natopljenom biblijskim motivima, gustim metaforama, metonimijama i citatima, govorio je Miljenko Buljac. Zahvaljujući na nagradi Čondrić je kazao da piše cijeli život, ali je tek s odlaskom u mirovinu počeo objavljivati stihove te da su mu pred tiskom još četiri zbirke. U programu su svoje stihove kazivali Divna Ban Bakota, Miljenko Jukić, Danica Bartulović, Nevenka Kovačević, Ivica Šušić, Mate Buljubašić, Ivan Bitanga Šujan, Ivan Bašić, Vesna Ujević i Anđelka Korčulanić, program je vodio Mladen Vuković, a izvedbama domoljubnih i narodnih pjesama pljesak je izmamila podstranska ženska klapa Kurjože pod ravnanjem Mirka Radana, osnovana 2006. (Zoran Jurišić)

Ston

U organizaciji OMH u Stonu u tvrđavi Veliki kaštio 3. kolovoza održan je koncert Zagrebačkog kvarteta. Na programu koncerta bila su djela Sorkočevića, Haydna i Mendelssohna. Zagrebački kvartet tijekom djelovanja duga sto i jednu godinu uspostavio je visoke kriterije; nastupao je u mnogim znamenitim koncertnim dvoranama diljem svijeta, dobitnici su brojnih domaćih i inozemnih nagrada.



Josip Lasić, Zrinka Jelaska i Krešimira Gudelj

U sastavu kvarteta danas djeluju Martin Krpan i Davor Philips, violine, Hrvoje Philips, viola, i Martin Jordan, violončelo. U petak 14. kolovoza u tvrđavi Veliki kaštio u Stonu Ogranak i Narodna knjižnica iz Stona organizirali su promociju knjige Krešimire Gudelj Obiteljski idiolekt okomito višejezičnih govornika. Knjigu su predstavili Zrinka Jelaska s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Josip Lasić s Filozofskoga fakulteta u Splitu, ravnateljica Knjižnice Sandra Vuletić te autorica. Knjiga sadrži istraživanje obiteljskoga govora štokavskih govornika Stona i Imotskoga, njihove razloge za zadržavanje zavičajnoga govora ili promjenu zavičajnoga govora radi prilagodbe (bračnomu) partneru i djeci. U dramsko-glazbenom dijelu nastupili su članovi Zagrebačkoga kvarteta i Zagrebačkih solista Davor Philips i Hrvoje Philips te Cvijeta Gudelj i Lucija Philips. (Sandra Vuletić)

Šibenik

U organizaciji Stručno-znanstvene udruge Futura i OMH u Šibeniku 15. i 16. srpnja održana je znanstveno-stručna radionica Valorizacija starih vrijednih primjeraka drveća. Program je započeo u dvorani Gradske knjižnice pozdravom dobrodošlice i kazivanjem prigodnih stihova s temom autohtonih stabala pjesnika, članova Ogranka, Branke Rupić, Dinka Škevina, Edite Vlahov i Zlatomira Vujka. Radionicu su moderirali Željko Španjol i Boris Dorbić, a počela je predavanjem Borisa Dorbića Značajno parkovno drveće Šibensko-kninske županije – krajobrazno-hortikulturni osvrt. Studentice Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mia Lovreković, Martina Obradović, Veronika Šušnjara i Ana Tomljenović održale su predavanje o VTA-metodi procjene stabilnosti i oštećenja stabala i njezinoj praktičnoj primjeni u svakodnevnom životu. Nakon rasprave program je nastavljen u galeriji Knjižnice, gdje je predsjednica Ogranka Zdenka Bilušić otvorila izložbu likovnih radova članova OMH u Šibeniku i gostiju s temom značajnog parkovnog drveća Šibensko-kninske županije. Nakon vrednovanja, zaključaka i podjele certifikata za sudjelovanje uslijedio je stručni obilazak šibenskih zelenih površina koje je vodio Boris Dorbić. Drugog dana održana je terenska radionica u parkovima i krajobraznim površinama uže gradske jezgre Šibenika. Znanstveno-stručna radionica sastavni je dio projektnih aktivnosti znanstveno-istraživačkog projekta studenata Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Procjena i izrada katastra značajnog drveća na području Šibensko-kninske županije (voditeljica projekta Mia Lovreković, mentor Željko Španjol). (Zdenka Bilušić)

Vijenac 691 - 962

691 - 962 - 10. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak